
 

   Editor-Kenneth E. Isman, P.E.                                        Issue# 266                                                       May 14, 2013

Best of April 2013

This month, we have selected the following dozen questions as the “Best of 
April 2013” answered by the engineering staff as part of the NFSA’s EOD 
member assistance program.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering 
Department staff, generated as members of the relevant NFPA technical 
committees and through our general experience in writing and interpreting 
codes and standards.  These have not been processed as a formal 
interpretation in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee 
Projects and should therefore not be considered, nor relied upon, as the official 
position of the NFPA or its Committees.

Question 1 – Sprinklers in a Paint Spray Booth Duct

We are providing sprinklers for a paint spray booth and duct in accordance with 
NFPA 33.  The sprinkler requirements for the duct in NFPA 33, which are 
repeated in NFPA 13 (section 22.4.2.1) and NFPA 1 (section 43.1.7.4.6), call 
for sprinklers to be installed with a maximum of 12 ft between sprinklers.  Does 
this mean that the first sprinkler in the duct can be 12 ft from the spray booth, 
or is this distance limited to 6 ft (half the allowable distance between 
sprinklers)?  Also, if the duct is at an angle, is this distance measured 
vertically or along the path of travel of the duct?  

Answer: Whenever a maximum distance between sprinklers is given, the 
distance from the sprinkler to where it begins its protection should not exceed 
one-half of that maximum allowable distance.  This is the essence of section 
8.5.3.2.1 of NFPA 13.  In your case, this means that the first sprinkler in the 
duct should not be more than 6 ft from the paint spray booth.  The dimension 
needs to be measured in the path of travel of the duct, not vertically.

Question 2 – Trapeze Section Modulus Calculation

We have a situation where we need to install a trapeze hanger to support steel 
pipe in a building where the structural members are more than 16 ft apart.  How 
can we calculate the section modulus since the tables in Chapter 9 of NFPA 
13 only go up to a 16 ft span?
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Answer: Victoria Valentine, NFSA’s expert in the hanging and bracing of fire 
sprinkler systems, developed the following procedure that led to the section 
modulus tables in NFPA 13. The assumption in these formulas is that the 
trapeze member is made up of a single piece of steel (not short lengths of pipe 
cobbled together with fittings).  The same process can be used to determine 
the section modulus for other situations where trapeze hangers made up of 
single pieces of steel are being used to support steel pipe:

1) Determine the load “P” that the hanger will need to support in pounds.  This 
is the weight of the water-filled pipe plus 250 lbs.  The easiest way to get this 
number is to use Table A.9.3.5.9 from NFPA 13 and multiple the value from this 
table by the distance between hangers along the pipe, then add 250 lbs.

2) Calculate the Maximum Moment “MM” by taking the load “P” from step 1, 
multiplying by the length of the trapeze “L” in inches and dividing by 4 (a safety 
factor for design).  Be careful with the units!  The length of the trapeze (also the 
span between the structural members supporting the trapeze) needs to be in 
inches for this formula to work.

3) The Section Modulus “Z” can be calculated by dividing the MM from step 2 
by the maximum allowable stress in the steel, which is 15,000 psi (a number 
agreed upon by the sprinkler committee as conservative for the steel in 
sprinkler pipe and reasonable to use to standardize the approach to 
calculations).  This will give you the Section Modulus for any steel pipe support 
situation.

For example, if a 4-inch schedule 40 main was going to be supported by a 
trapeze member that spanned 18 ft between structural members with 15 ft 
between hangers, the section modulus calculation would look like this:

1) P = (15 x 16.4) + 250 = 496 lbs

2) MM = PL/4 = 496 x 18 x 12/4 = 26,784 inch-pounds

3) Z = MM/15,000 = 26,784/15,000 = 1.79

In this case, you would not be allowed to use 3-inch schedule 40 pipe to make 
the trapeze member, but you would be allowed to use 3½-inch (if you could find 
any) or 4-inch pipe as long as you could find a piece just over 18 ft long (needs 
to be slightly longer than the span so that hangers can be attached at both 
ends).

Question 3 – Big Orifice Sprinklers with ½-inch Threads

Section 8.3.5 of NFPA 13 appears to contradict Table 6.2.3.1.  The table 
appears to allow sprinklers with k-factors of 8.0 and 11.2 to be manufactured 
with ½-inch threads, yet section 8.3.5 appears to prohibit their use.  Can you 
please explain?

Answer: It is important with codes and standards to read all the way to the end 
of the sentence.  Section 8.3.5 prohibits the ½-inch thread from being used on 
sprinklers with a k-factor larger than 5.6 “in new sprinkler systems”.

These sprinklers are allowed to be used in existing sprinkler systems, which is 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



why they are in the table.  They are specifically manufactured so that a building 
owner can increase the flow from an existing sprinkler system in situations 
where they have something more hazardous in the building than when the 
system was originally designed.  An old system with ½ inch outlets is 
extremely difficult to re-vamp if you have to remove all of the ½ inch tees and 
replace them with tees having ¾ inch outlets.  So, manufacturers make 
sprinklers with a k-factor of 8.0 and a k-factor of 11.2 with ½ inch threads.  In 
order to do this, the wall of the sprinkler orifice is thinner, so we only want 
people using these sprinklers in revamping existing systems.  For new 
systems, they should install tees with ¾ inch outlets for sprinklers having 
k-factors of 8.0 and 11.2.

Question 4 – Storage Above Doors

In a warehouse we are protecting, the owner plans to use the space above the 
doors for additional storage, including idle pallets.  Normally, idle pallet storage 
is limited to 8 ft above the floor when the density is 0.45 gpm per sq ft [see 
Table 12.12.1.2(a)], but our doors are higher than that.  Will this owner be 
allowed to store idle pallets above the doors?

Answer: Yes.  The last sentence of section 12.1.3.3 allows the height of 
storage above doors to be calculated from the base of the storage, not the 
actual floor.  So, if the storage above the doors started 12 ft above the floor, the 
8 ft high storage of idle pallets would be 20 ft above the floor and would still be 
permitted to be protected with a 0.45 density.

Question 5 – Check Valve in Discharge from Suction Tank

Is a suction tank feeding only water to a fire pump required to have a check 
valve in the discharge of the tank?  We note that Figure A.6.3.1(a) in NFPA 20 
shows a suction tank and pump with all of the appurtenances and that there is 
no check valve shown in the tank discharge.  If a check valve is required, why is 
it required from a technical standpoint?

Answer: The first part of Section 14.2.11 in NFPA 22 requires a check valve in 
the discharge of the tank and it applies to all tanks regardless of the purpose of 
the tank.  In your case, the discharge pipe of the tank becomes the suction 
piping for the pump and requires a check valve.  The Figure in NFPA 20 is 
interesting, but it does not show the check valve because that is outside the 
jurisdiction of NFPA 20.  The Figure in NFPA 20 is just showing the equipment 
required by NFPA 20.  The check valve is required for two technical reasons:

1. From a philosophical standpoint, we always protect the water supply 
with a check valve.  The tank is your water supply in this case.

2. If pressure gets into an atmospheric tank, it turns the tank into a 
pressure tank.  The construction of an atmospheric tank is not designed 
to handle additional water pressure.  Any pressure getting into the tank 
risks causing the tank to explode and cause serious injury, not to 
mention taking the fire protection system out of service.  Any fire pump 
situation, especially one with multiple pumps, can’t anticipate every 
possible combination of events that might occur.  When one pump is 
running, the check valve on the other might not close completely, 
allowing the pressure to get back to the tank.  Another possibility is that 
the fire department might pump into the FDC, which should be 
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connected to the discharge pipe, but again, the failure of the discharge 
check could cause a problem at the tank.  The check valve at the tank 
is an extra level of protection.

Question 6 – Draft Stops and Closely Spaced Sprinklers with NFPA 13R

We are protecting a building in accordance with NFPA 13R.  In the areas 
outside of the dwelling unit, we are using quick response sprinklers.  In one 
portion of the lobby, there is an opening between the first and second floor with 
an open staircase.  The quick response sprinklers in the ceiling of this area 
protect part of the first floor 16 ft below using a density/area design of 0.1 gpm 
per sq ft over 1035 sq ft.  The AHJ is insisting on draft stops and closely 
spaced sprinklers 6 feet apart around the stairwell and opening between the 
floors.  How do we perform the hydraulic calculations and are we required to 
balance the closely spaced sprinkler demand to the ceiling sprinklers?

Answer: Perform the hydraulic calculations for the ceiling sprinklers and the 
closely spaced sprinklers and add them together after balancing the lower 
pressure demand to the higher pressure.  There is no way to tell from the 
information here whether the ceiling sprinklers or the closely spaced sprinklers 
around the opening will have a higher pressure demand.  But whichever one is 
lower needs to be adjusted to the higher pressure demand and then the flow 
demands need to be added.

The calculation of the ceiling sprinkler demand is fairly straightforward with a 
0.1 gpm per sq ft minimum density and an area of at least 1035 sq ft.  If the 
sprinklers are k-5.6 and spaced at 225 sq ft per sprinkler, they will need to 
discharge at least 22.5 gpm at 16.1 psi to achieve their minimum density of 
0.1. 

The demand of the closely spaced sprinklers is a bit more difficult to calculate. 
Even though this is an NFPA 13R system, the rules for this calculation come 
from NFPA 13 section 11.3.3.  The number of sprinklers in the design area for 
the closely spaced sprinklers will be the number in the length 1.2 times the 
square root of the design area.  In this case, that would be 7 sprinklers around 
the perimeter of the opening (1.2 times the square root of 1035 is 38.6, divided 
by 6 ft between sprinklers gives us 6.4 sprinklers which needs to be rounded up 
to 7).  These 7 sprinklers need to discharge at least 18 gpm (3 gpm per lineal 
foot, and each one covers 6 lineal feet).  If the sprinklers are k-5.6, they will 
need a minimum pressure of 10.3 psi to achieve this discharge.

Let us say for the sake of this example that we have calculated the ceiling 
sprinkler demand of five sprinklers to achieve the 1035 sq ft design area and 
that this demand is 120 gpm at 22 psi at the point of connection to the piping 
feeding the closely spaced sprinklers.  Let us say for the sake of this example 
that we have calculated the 7 closely spaced sprinklers as needing 140 gpm at 
18 psi.

At this point where the piping systems connect, we have to balance the closely 
spaced sprinkler demand up to the pressure of the ceiling sprinkler demand 
and then add the flows.  To do this by hand, we need a k-factor for the closely 
spaced sprinkler demand, which is found by dividing the flow by the square root 
of the pressure.  In this case, that is 33.00 (140 divided by the square root of 18 
is 33.00).  Then use this k-factor at the higher pressure demand for the ceiling 
sprinklers (22 psi) to determine the flow to the closely spaced sprinklers at 22 
psi using the formula “Q equals K times the square root of P”.  That gets us a 
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flow of 155 gpm (33 times the square root of 22 is 155).  We then have our total 
demand for all 12 sprinklers as 275 gpm at 22 psi by adding the 155 gpm 
needed for the closely spaced sprinklers to the 120 needed for the ceiling 
sprinklers.

Question 7 – Obstruction to EC Sidewall Sprinklers Above the Deflector

We are installing sidewall extended coverage sprinklers 12 inches down from 
the ceiling (they are listed for this distance).  Five feet in front of the sprinklers 
is a beam that cuts completely across the room that comes down only 10 
inches from the ceiling.  Is this acceptable since the beam is above the 
deflector of the sprinklers?

Answer: No.  Section 8.9.5.1.3 (and its associated figure and table) do not 
allow any obstructions within 8 ft of the sidewall sprinkler deflector, even if 
those obstructions are above the deflector of the sprinkler.  The water leaving a 
sidewall sprinkler goes up before it comes back down and the sprinkler needs 
room to develop this spray pattern.  In theory, there are some small 
obstructions that could be permitted where you are as far as 12 inches down 
from the ceiling.  Section 8.9.4.1.1.1 says that the minimum distance the 
sprinkler needs to be from the ceiling is 4 inches.  As long as the special 
listing for this sprinkler does not have any other minimum distance, it would 
appear that the sprinkler needs 4 inches of space to lob the water across the 
room.  This would permit an obstruction to be 8 inches down from the ceiling 
with the sprinkler 12 inches down as an equivalency to section 8.9.4.1.1.1.

Question 8 – Pressure Change due to Temperature Change During Air 
Test

During the 24-hour air test on a dry-pipe system (starting at 40 psi per the 
acceptance testing criteria of NFPA 13), a dramatic temperature change 
occurred (75°F down to 45°F).  Is there a formula we can use to calculate what 
the loss in pressure was due to the change in temperature?

Answer: Yes.  The formula is P2 = P1(T2/T1).  In using the formula, you need 
to be careful with the units.  The units of pressure are pounds per square inch 
absolute (psia) and the units of temperature are absolute as well (degrees 
Rankin works best in our system of units).  To convert from gage pressure to 
absolute pressure, add 14.7.  To convert from degrees F to degrees R, we add 
460.  So, 75°F is 535°R and 45°F is 505°R and 40 psi gage pressure is 54.7 
psia.  This means that the pressure after the due in temperature would be:

P2 = 54.7(505/535) = 51.6 psia

A pressure of 51.6 psia is equal to a gage pressure of 36.9 psi.  So, during the 
test, if the gage pressure on the system dropped from 40 psi to 36.9 psi when 
the temperature dropped from 75 to 45 degrees, the system did not lose any 
pressure due to leakage.  NFPA 13 allows the user to take this into account 
because the air pressure test specifically says that air pressure loss due to 
leakage is the concern, not air pressure loss in general.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Question 9 – In-Rack Sprinkler Selection

Are in-rack sprinklers required to be standard response or are they allowed to 
be quick response?

Answer: It does not matter.  Section 8.13.2.1 of NFPA 13 specifies that either 
standard or quick response sprinklers can be used for in-rack sprinklers.

Question 10 – Garage Doors as Obstructions under NFPA 13

Are we permitted to omit sprinklers from being installed underneath overhead 
garage doors in NFPA 13?  We note that NFPA 13R allows this practice.

Answer: No.  NFPA 13 has a different level of protection in mind than NFPA 
13R.  NFPA 13 treats garage doors as obstructions and sprinklers are required 
beneath the doors.  Section 8.4.2(3) allows sidewall sprinklers to be used for 
this purpose even if the area under the doors is not light or ordinary hazard.

Question 11 – Seismic Separations Versus Expansion Joints

What is the difference was between a seismic separation and an expansion 
joint?

Answer: In building terms, a seismic separation is a break in between two 
sections of a building that allows those two sections of the building to move 
completely independently of each other in the event of an earthquake.  The two 
building sections must be able to move in three dimensions: up and down, side 
to side, and closer and further from each other independently.  Any mechanical 
systems, such as sprinkler systems, that pass over this separation are 
required to do the same.  In these situations it is necessary to use a seismic 
separation assembly as defined by NFPA 13, 2013 Edition, Section 3.11.10 
(similar sections in previous editions).

An expansion joint is a break in the building that allows the building to expand 
and contract due to changes in temperature.  These joints only allow movement 
of the two sections of the building to go closer and further from each other. 
Once again the mechanical systems going through these sections of the 
building must be designed to do this as well.  However the couplings required 
to do this are much simpler as there is only two directions of movement.

Question 12 – Manual Standpipe System Testing

Under the 2011 edition of NFPA 25, automatic standpipe systems are required 
to be full flow tested every 5 years.  But what about manual systems?  Are 
they required to be full flow tested?

Answer: At this point in time, section 6.3.1 of NFPA 25 is limited to automatic 
standpipe systems.  Manual-wet systems and manual-dry systems are not 
required to be flow tested.  However, the NFPA is currently working on a new 
edition of NFPA 25 and tentative approval has been given to removing the word “
automatic” in this section so that every standpipe system has to be flow tested 
every 5 years.  Since manual systems do not have a sufficient water supply for 
such a test, this would mean that the contractor would have to bring a 
sufficiently sized pump and connect it to an adequate water supply to run the 
test.  This change has not yet been finalized, but the NFSA will keep its 
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members informed through this newsletter as the document finished its revision 
cycle.
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